srpski1 bos

Login Form

Novinarsko vijeće časti PDF Print E-mail
Friday, 10 June 2011 07:51
Novinarsko vijeće časti je organ Udruženja koji odlučuje o pitanjima koja se odnose na poštivanje Statuta Udruženja, važećeg etičkog kodeksa, kao i profesionalnih novinarskih standarda, od strane članova Udruženja.


Novinarsko vijeće časti odlučuje o pitanjima koja se odnose na poštivanje Statuta Udruženja, važećeg etičkog kodeksa, kao i profesionalnih novinarskih standarda. Samoinicijativno ili na prijedlog drugih organa i članova BHN, a nakon što prikupi mišljenje svih zainteresovanih strana, odlučuje o predstavkama za izricanje mjera podnijetih protiv članova BHN koji ne poštuju Statut, etički kodeks i profesionalne novinarske standarde. Ukazuje na obavezu poštivanja Statuta Udruženja, etičkog kodeksa i profesionalnih novinarskih standarda od strane članova Udruženja u slučaju da utvrdi njihovo kršenje, te prati stanje u oblasti medijskih sloboda i prava i daje prijedloge Upravnom odboru u slučaju njihovog kršenja.

 

 

 

Članovi novinarskog Vijeća časti

emir_habul
Emir Habul
Rođen 1955 u Sarajevu. Diplomirani pravnik. U novinarstvu od 1975 godine, profesionalno od 1978. Novinarsku karijeru  počeo u omladinskom listu "Naši dani", bio novinar i glavni urednik 1978-1982. U listu Oslobođenje bio do februara 2002. godine. Trenutno urednik infomartivnog programa BHR1. Član udruženja NUPEN-a i Udruženja BH novinari. Bio član Vijeća za štampu od osnivanja do 2007. godine.
tanja_topic
Tanja Topić
Rođena 27. juna 1968. godine u Banjaluci. Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Zvanje magistrice nauka stekla u Centru za medije jugoistočne Evrope Univerziteta za evropske studije Frankfurt Viadrina i Filozofskom fakulteta Kliment Ohridski Sofija – stepen: magistar za medije i interkulturalnu komunikaciju. Od 1991. radi kao novinarka beogradskog nedjeljnika „Vreme“. Od 1997. kao dopisnica ovog lista iz Bosne i Hercegovine. Radila u banjalučkom nedjeljniku Reporter (od 1997. do 2000). Od 1997. do danas radi kao naučna saradnica i voditeljica kancelarije njemačke fondacije Friedrich Ebert. Kooautorica je i autorica nekoliko studija i članaka: Profili glasača u Bosni i Hercegovini, Studija o medijima u BiH...
sinan_alic
Sinan Alić
Rođen 1947. u Crnoj Gori. Zvršio Učiteljsku školu, a potom diplomirao srpsko-hrvatski jezik i književnost jugoslovenskih naroda. Živi i radi u Tuzli. U novinarstvu profesionalno od 1974. do 2005. godine. Od 1989. do 2005 bio direktor i glavni urednik „Fronta slobode“. Na profesionalnom polju 1990. pokrenuo i realizovao jednu od prvih alternativnih televizija u BiH -  TV STUDIO FS-3. Za serijal tekstova „Pravo na (ne)odgovornost“ nagrađen godišnjom nagradom Udruženja novinara BiH za 1989. godinu. Bio generalni sekretar Foruma građana Tuzle, a trenutno član Upravnog odbora Helsinškog komiteta za ljudska prava Bosne i Hercegovine. Od 2006. Osnivač i predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje.
vildana_selimbegovic
Vildana Selimbegović
Glavna i odgovorna urednica lista Oslobođenje. Završila Fakultet političkih nauka u Sarajevu – Odsjek žuranlisitke. Živi u Sarajevu sa sinom. Novinarsku karijeru počela u Večernjim novinama u Sarajevu, nakon čega je prešla u magazin Dani, gdje je bila na poziciji glavne i odgovorne urednice. Jedna je od rijetkih novinarki koja se sustavno bavila istraživnajem tema ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Sarajevu  tokom opsade, kao i kritikom djelovanja nacionalnih partija. Pisala je o miješanju  vjerskih zajednica u politički i javni život  BiH, mudžahedinima, korupciji...
radul_radovanovic
Radul Radovanović
Radi kao novinar agencije AP. Rođen 1949. u Kosjericu, Srbija. Oženjen, otac dvoje dece. Od 1974. do 1992. živio i radio u Sarajevu, a sada sa porodicom živi na Palama. Prvo zaposljenje mu je bilo u RTSA, gde je do 1977. radio na pravnim poslovima. Dobitnik  zlatne  značke RTSA. U tom periodu bio je i društveno - politički vrlo aktivan, bio je predsjednik Muzičke omladine SR BiH, član PK SSRN, predsjednik KKK Bosna (klizačko-koturaljaski klub u sklopu USD Bosna) itd. Od aprila 1992, prelaskom na Pale, radio za SRT, a zatim kao direktor proizvodnje u JFP Srna film. Od 1993. radi kao producent Reuters TV, a od februara 1995. kao producent APTV. Od 1997. i kao novinar agencije AP.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Free Media Help Line

elinija
Kralja Tvrtka 5/5, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel/fax: +387 33 223 818; + 387 33 255 600

e-mail: [email protected];

web: www.bhnovinari.ba

Copyright © 2017. BH Novinari. Razvojna kompanija: Artflame Cyber Media